Mielipiteet

Arjen luksusta mankeloinnista

Mankeleita, uudempia ja vähän retrompia on myynnissä ihan muutamalla kympillä kirpputoreilla ja myyntipalstoilla. Kuva: Karoliina Marttala

Mankelit ovat pikkuhiljaa kadonneet suomalaisten kodeista. Niistä on luovuttu tilan- ja ajanpuutteen vuoksi eikä sileitä liinavaatteita pidetä enää ehkä niin välttämättöminä kuin ennen muinoin. Silitysraudat ja kuivausrummut ovat osittain korvanneet mankelit ja osa tekstiileistä on muuttunut sellaisiksi, että niitä ei tarvitse välttämättä edes silittää.

Jo toistakymmentä vuotta sitten mankeloinnin on kerrottu olevan katoavaa kansaperinnettä, mutta yhä meitä intohimoisia mankeloijia riittää. Itse en luopuisi 1970-luvun sinapinkeltaisesta Rosenlewistäni mistään hinnasta. Lapsuudenkodissani oli juuri samanlainen aparaatti, mutta väriltään vihreä.

Mankelointi ei edusta minulle pelkästään sileitä ja pölyttömiä liinavaatteita, vaan tuo muistoja lapsuudesta, synnyttää tunteita ja saa mielihyvää aikaiseksi. Kyse ei ole vain kodinkoneesta, vaan terapiavälineestä ja arjen luksuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varhaisin mankelointiin liittyvä muistoni on, kun vanhempani olivat ennen mankelointia vetämässä lakanoita, joiden alla olin juoksentelemassa ja pelleilemässä. Muistan, kuinka lapsenakin oli ihana mennä nukkumaan mankeloituihin, sileisiin petivaatteisiin. Etenkin talvella, jolloin päivän tuultumassa olleet petaukset hohkasivat vielä viileänä.

Tuo tunne mankeloiduissa vuodevaatteissa nukkumisesta ei ole hälvennyt minnekään. Ja kuinka palkitsevaa on nähdä petivaatteet, keittiöpyyhkeet, pyllynaluset ja pyyhkeet sotilaallisen hyvässä järjestyksessä kaapissa. Kaiken lisäksi ne vievät huomattavasti vähemmän kaappitilaa mankeloituina.

Mankeleita, uudempia ja vähän retrompia on myynnissä ihan muutamalla kympillä kirpputoreilla ja myyntipalstoilla. Kemi-Tornion kodinkoneliikkeistä myös kerrotaan, että mankelien kysyntä on hiipunut hiipumistaan. Eivätkä nuoret taida enää osata edes mankeloida. Sen olen itse oppinut, että tuplaleveän lakanan kanssa pitää olla tarkkana. Olen saanut niiden kanssa mankelin jumiin puolikymmentä kertaa, mutta ei niin huonoa, etteikö jotakin hyvää. Miehestäni on kuoriutunut vallan näppärä mankeliliinan irrottaja, ja uuden asentaja.

Tuskin kukaan pojistani alkaa mankeloida, mutta toivon heidän muistavan aikuisena sen tunteen, mitä on mennä nukkumaan puhtaisiin, mankeloituihin petivaatteisiin.