Mielipiteet

Lukijalta: Aitoa välittämistä tarvitaan

Vanhustenhuolto ei ole menossa kohti kriisiä vaan se on kriisissä, Timo Marttala kirjoittaa.

Kotona asuvien ikäihmisten hoito huolettaa kirjoittajaa. Kuva: Karoliina Marttala

Aikamme yksiulotteisessa talouseetoksessa ihminen nähdään pitkälle tuotannontekijänä, jonka arvo muodostuu hänen kyvykkyydestään toimia tässä roolissa. Vanhukset kohtaavat tämän tylyllä tavalla, heihin on laitettu hintalappu maksaa liikaa.

Vanhustenhuolto ei ole menossa kohti kriisiä vaan se on kriisissä. Se on pitkään ollut tietoisen aliresurssoinnin kohteena ja hyvinvointialueet eivät näytä tuovan mitään muutosta parempaan. Kotihoitoon luotetaan edelleen liikaa, tuloksena kotona asuvia vanhuksia, jotka eivät tiedä kuka heidän luonaan milloinkin käy, missä he ovat eli heille ei pystytä järjestämään millään keinoilla kotiin riittävää hoitoa. Osa vanhuksista on kotona käytännössä heitteillä. Gerontologian professori Marja Jylhän arvion mukaan maassamme on tuhansia liian heikkokuntoisia vanhuksia kotona. Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger on todennut, että oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin ei toteudu vanhuspalveluissa.

Vanhustenhuoltoon pitäisi kiireellisesti resurssoida taloudellisesti merkittävästi lisää. Määrällisen kehittämisen ohella myös laadulliselle kehittämiselle on valtava tarve. Vanhustyön koulutuspaikkoja on lisättävä. Hoitajien saamiseksi lisää alalle tarvitaan työolosuhteiden parantamista ja palkkauksen korjaamista. Vanhustenhuoltoon tarvitaan nykyistä enemmän myös korkeakoulutettua henkilökuntaa esim. sairaanhoitajia, sosionomeja, geronomeja. Koulutustason nostaminen mahdollistaisi työn kehittämistä kokonaisvaltaisemmin jolloin vanhusten hyvinvointitarpeisiin voitaisiin vastata paremmin. Vanhustenhuollon tarpeita pitäisi painottaa riittävästi ammattikorkeakoulutuksessa. Ammattikorkeakouluilla on oma tärkeä rooli myös paremman vanhustenhuollon rakentamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisellä menolla vanhustenhuollon kriisi syvenee, toivottavasti tätä ei haluta vaan halutaan mahdollistaa kaikille vanhuksille arvokas loppuelämä.

Aito välittämisen eetoksen vahvistaminen avaa ovia paremmalle vanhuudelle.

Kirjoittaja on Lapin ammattikorkeakoulun lehtori

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä