Kulttuuri

Aineen taidemuseolla vilkas vuosi remontista huolimatta vuonna

Taidemuseo on jalkautunut kyliin ja kauppakeskukseen viime vuoden aikana.

Taidemuseo on tehnyt rajayhteistyötä myös Pohjois-Ruotsin Luleå biennalen kanssa, kun se  toi osana biennalea Tornioon viikon ajaksi tanskalaisen tekstiilitaiteilija Rosa Tolnov Clausenin Kudontakioskin kauppakeskuksen katutasoon. Kioskissa vieraili yli 100 kutojaa viikon aikana.
Taidemuseo on tehnyt rajayhteistyötä myös Pohjois-Ruotsin Luleå biennalen kanssa, kun se toi osana biennalea Tornioon viikon ajaksi tanskalaisen tekstiilitaiteilija Rosa Tolnov Clausenin Kudontakioskin kauppakeskuksen katutasoon. Kioskissa vieraili yli 100 kutojaa viikon aikana. Kuva: Johanna Muotkavaara

Aineen taidemuseon viime vuosi on ollut poikkeuksellinen, koska taidemuseo on ollut yleisöltä suljettuna ja se on ttoiminut väistötiloissa Rajakartanon remontin vuoksi. Tästä huolimatta vuosi 2022 on taidemuseon mukaan ollut kävijä- ja tapahtumarikas.

Aineen taidemuseo vei taidekokoelmansa esille Rajalla På Gränsen kauppakeskuksen Galleria Kortteeriin kesällä 2022. Väylän väki -kokoelmanäyttely oli kävijämenestys ja siellä vieraili lähes 4000 kävijää.

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely esitteli taidetta ja taiteilijoita Tornionjokilaaksosta ja näyttelyssä järjestettiin taiteilijatapaamisia Jaakko Heikkilän, Teija ja Pekka Isorättyän, Hanna Kannon sekä Illusia Juvanin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauppakeskuksen tilassa pyöri myös Aineen taidemuseon taidekasvatustoiminta, johon osallistui yhteensä yli 700 henkeä. Taidemuseon tapahtumat olivat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Aineen taidemuseo kertoo tehneensä aktiivisesti taidekasvatustyötä viime vuonna. Se on tavoittanut laajasti torniolaisia lapsia, nuoria ja ikäihmisiä aina Kaakamosta Karunkiin ja Kivirannalta Sattajärvelle asti. Kyliin jalkautunut yleisötyö tavoitti kaikkiaan liki 4900 tornioliasta. Kaikkiaan Aineen taidemuseo järjesti yöi 300 taidetyöpajaa viime vuoden aikana. Taidekasvatus perustuu Aineen taidemuseon omaan taidekokoelmaan ja sen tutuksi tekemiseen työpajojen avulla

Aineen taidemuseon kokoelmateokset matkustivat viime vuoden aikana Alatornion kirkkoon, kun Werner Holmbergin Juhannusyö Torniossa esiteltiin osana Struven ketjun pohjoiset osat -hanketta ja tilaisuutta, jossa kävijöitä oli 150.

Taidemuseon viime vuoden suurin rajayhteistyöprojekti Tilaa taiteilijuuteen – viittomakielisten ja vammaisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus hanke, jossa neljä taiteilijaa ja taiteilijaparia työskenteli residenssissä Torniossa ja Haaparannalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Residenssijakson päätteeksi järjestettiin yksityisnäyttelyitä molemmissa kaupungeissa. Vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden ryhmänäyttely esitellään yleisölle Aineen taidemuseossa vuonna 2023. Hanke tuotettiin yhteistyössä Haaparannan kaupungin ja Kulttuuria kaikille-palvelun kanssa Koneen säätiön rahoittamana.

Tämän lisäksi Aineen taidemuseon taidekokoelmaa on esillä myös Tornion kaupungintalolla. Kokoelmaripustus Rinnakkaiseloa tuo taidetta kaupungin työtekijöille ja kaupungintalossa vieraileville. Tornion kaupungintalon taideohjelma vaihtuu vuosittain esitellen aina kiinnostavia ja ajankohtaisia teoksia Aineen taidemuseon kokoelmista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä