Paikallisuutiset

Aavasaksa halutaan nousuun – näköalatorni vuokrataan matkailukäyttöön

Vetoavuksi tulee Luppion ruotsalaisyrittäjä ja matkamessuiltakin haetaan näkyvyyttä. Suunnitelmissa on rakentaa näköalatorniin majoitusta sekä lisäksi hotelli ja mökkejä.

Näköalatorni Aavasaksan huipulla. Kuva: Ylitornion kunta

Ylitornion kunta vuokraa Aavasaksan näköalatornin ruotsalaisyritykselle matkailukäyttöön, mikäli tarvittavat luvat rakennusvalvonnalta ja Ely-keskukselta saadaan. Lisäksi kunta varautuu myymään kaksi korttelia vapaa-ajanasuntotonteista Explore the north -yhtiölle.

–Tämä on sysäys, jolla potkaistaan laajempaa matkailua käyntiin tälle alueelle, Ylitornion yritysneuvoja Toni Kraatari sanoo.

Hän toteaa, että hanke voisi tuoda alueelle lisää ympärivuotisia työpaikkoja ja yritystoimintaa jo olemassaolevan rinnalle sekä kohottaa mielikuvaa alueesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on erittäin merkittävä hanke kunnan ja koko alueen kannalta sekä tietenkin yrittäjän kannalta, hän kehuu.

Massamatkailusta Kraatari ei haaveile, mutta pohtii, ettei alueella ole tainnut koskaan aikaisemmin olla näin mittavaa investointia. Tälle alueelle toimijaa on etsitty jo vuodesta 2014.

– Viime vuosina nähtävyys on ollut kunnalle kivi kengässä. Huonoa palautetta on tullut, kun meillä ei ole ollut resursseja ylläpitoon. On ollut ilkivaltaa ja roskaamista. Talvella näkötornista ei näe ulos, koska ikkunat ovat kuurassa. Kesällä siellä on huono ilma ja ikkunat huurussa.

Luksusta luvassa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailupalveluita tuottava Johan Väisäsen perheyritys aikoo toteuttaa Aavasaksalle luksusmatkailukohteen.

– Tuntuu kuin tulisin kotiin. Minusta on hauskaa tulla Suomeen, Johan Väisänen sanoo.

Väisänen on puoliksi suomalainen. Hänen isänsä on kotoisin Taivalkoskelta, vaikka koti on Ruotsin Kangosessa.

Idea rakentamisesta lähti noin vuosi sitten, kun yritys rakensi Övertorneån Luppioon matkailukohteen. Toni Kraatari esitteli Väisäselle Aavasaksan mahdollisuuksia ja hän ihastui niihin heti ensisilmäyksellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aavasaksa on mahtava paikka. Olemme jo tavanneet toisia yrittäjiäkin.

Yrityksen suunnitelmissa on rakentaa Aavasaksalle maisemahotelli, jonka ikkunoista näkyy koskematon luonto. Hotellin lisäksi paikalle tulee neljästä kuuteen mökkiä. Petipaikkoja tulisi yhteensä noin 200.

– Haluamme rakentaa niin, että luonto näkyy ja tulee isot ikkunat, joista näkee revontulet.

Lisäksi suunnitelmiin kuuluvat ravintola ja kylpylä, jossa on sauna ja rentoutumisallas.

Väisänen kertoo innostuneena, että näköalatorniin on suunniteltu tornihuonetta.

– Korkealuokkaista majoitusta sekä sellainen revontulitaivastorni, johon tulee neljä sänkyä ja keittiö sekä näköalat.

Suomesta toimitusjohtajan haku käynnissä

Tornin vuokrausvaraus ja tonttien ostovaraus on voimassa vuoden 2024 loppuun. Lopulliset neuvottelut tonttikaupasta käydään myöhemmin. Mikäli kaupan edellytys toteutuu on lopullinen kauppahinta euron per tontti. Näkötornin yritys haluaa vuokrata 20 vuodeksi ja maksaa tornista vuokraa kunnalle tuhat euroa vuodessa.

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2024.Tällä hetkellä Johan Väisänen hakee Suomesta toimitusjohtajaa, projektijohtajaa ja yhteistyöyrittäjiä. Rahoittajien kanssa neuvottelut on käynnistetty ja EU-tukea on luvassa, minkä lisäksi panoksena on yrittäjän omat rahat.

– Odotetaan vielä rakennusluvat Rovaniemeltä ja ELY-keskuksesta tarvitaan yrittäjän hakemat luvat matkailutoimintaan, Toni Kraatari sanoo.

Edit: korjattu Mika Kraatari Toni Kraatariksi.