Mielipiteet

Äänestäjällä on vastuu

“Asetelma ehdokkaiden mahdollisuuksista on juuri sama kuin viime vaaleissa”, Jouko Paakkolanvaara kirjoittaa.

Kansanedustajaehdokkailta ei kukaan perää vastuuta heidän lennokkaista ja utopistisista vaalilupauksistaan. Yhdeksän kymmenestä ei tule valituksi. Vain valituksi tulevilta voidaan odottaa toimia. Heidänkin ajamat monet asiat ja ideat saavat odottaa, kun ajankohtaiset arjen asiat vaativat resurssit.

Äänet annetaan monin perustein. Äänestetään ehdokasta, jolla ei ole mahdollisuutta, eikä usein aihettakaan tulla valituksi. Ajatellaan, että ääni menee puolueelle. Näin jätetään monien äänestäjien päätettäväksi kuka ja miltä alueelta tulee valituksi. On myös niitä, jotka tykästyvät vastustajiin, valittajiin ja metelin pitäjiin. Harvoin jotain hyödyllistä tai rakentavaa on odotettavissa näiltä ehdokkailta.

Karmea esimerkki äänestäjien vastuuttomuudesta on, että viime eduskuntavaaleissa valituksi tuli ehdokas, jonka vaalilupaus oli Kemijoen voimalaitosten purkaminen. Kala pääsisi nousemaan. Kemijoen voimalaitokset jauhavat sähköä. Joen lisärakentamisella on suuri kannatus. Ko edustaja ymmärsi jättää läänin. Lähti Väyrysen jäljille. Hänhän valitsi aina sen vaalipiirin, jonka arveli olevan itselleen edullisemman. Teki epätoivoisen yrityksen perustamalla pari puoluetta. Onnistui pienen ruotsinkielisen kylän Maalahden kautta luiskahtamaan takaisin keskustapuolueeseen. Tuhlaajapoika sai anteeksi. Miten tuhlaajavanhus?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestääkkö vanhaa tai kovin nuorta miestä? Äijät kärisee, minkälaista oli ennen. Kaikki mitä on tehty tai jätetty tekemättä on väärin. Ja aina muiden syytä.

Nuoret hokee minä! minä! ja lupaavat hoitaa kaikki asiat, jotka tuntevat hatarasti kuulopuheelta. Hetkessä mäenlaskun ja muiden harrastusten ohessa. Tunnen molemmat lajit. On lähes 80 vuoden henkilökohtainen kokemus.

Kirjoitin ennen viime eduskuntavaaleja: Molemmat parempi. Perustelin Katrin ja Kaisan äänestämistä. He olivat ne ehdokkaat Merilapista, joilla oli todennäköisyys tulla valituiksi. Heidän valinnalla saatiin myös alueellista tasapainoa läänin sisälle. Meri-Lappi jää helposti Rovaniemen varjoon huolimatta alueemme suuresta merkityksestä valtakunnallisesti. Teollisuus, satama, raja.

Asetelma ehdokkaiden mahdollisuuksista on juuri sama kuin viime vaaleissa. Äänestäkää Eduskuntaan ehdokkaat, joilla on kokemus, kyky ja halu ottaa haltuun ja hoitaa vaativat ja vaikeatkin asiat maan ja kotiseutumme parhaaksi. Uskon vastuullisia äänestäjiä olevan tarpeeksi myös näissä vaaleissa. Katri ja Kaisa, upeat pohjoisen naiset.